GFS Model

Ένα πολύτιμο προγνωστικό εργαλείο το οποίο τρέχει με αρκετά καλή ανάλυση αλλά όχι σίγουρα με την καλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδα πολύ τοπικών προγνώσεων κάποιες φορές μπορεί να υστερεί και είναι λογικό. Όμως, για να δει κάποιος την τάση του καιρού για τις επόμενες ημέρες σε ότι αφορά στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, ή τις περιοχές βροχοπτώσεων, η ακόμα και την κίνηση των αέριων μαζών, είναι αρκετά καλό και σίγουρα λαμβάνω σοβαρά υπόψιν μου τα αποτελέσματα που δίνει.

Αριστερά του αρχικού χάρτη που σας οδηγεί το λινκ https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php είναι οι ώρες. 6h, 12h, 18h, 24h κλπ. Και αν στο τελείωμα των ωρών, κάτω από τις 192h, πατήσετε το SUITE θα πάτε και στο επόμενο διάστημα έως και τις 384 ώρες. Εκεί λοιπόν, στον 1ο χάρτη, ακουμπώντας απλά το ποντίκι σας στις ώρες, μπορείτε να δείτε τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων όπου θα διακρίνετε τις υψηλότερες πιέσεις,τις χαμηλότερες αλλά και τα βαρομετρικά χαμηλά ή υψηλά για να καταλάβετε γενικά που θα επικρατεί κακοκαιρία η ήπιος καιρός.

Αριστερά στον χάρτη θα δείτε κάθε φορά την ημερομηνία και την τοπική ώρα που αναφέρεται ο κάθε χάρτης ώστε να γνωρίζετε προγνωστικά τι θα επακολουθήσει. Σίγουρα, μέχρι τις 3 επόμενες ημέρες η πρόγνωση θα είναι αρκετά ασφαλής. Από τις 3 έως τις 5-6 μέρες έχετε μια πιθανότητα γύρω στο 40-60% για να δείτε τι θα συμβεί. Από τις 7 μέρες έως και τις 8-9 βλέπετε απλά την “τάση” του καιρού χωρίς ασφαλώς να βγάλετε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Πχ απλά θα καταλάβετε αν έρχεται κρύο, ζέστη, βροχές κλπ. Και πάλι με επιφύλαξη διότι οι μέρες θα είναι αρκετά μακριά και επομένως πολλά μπορούν να αλλάξουν. Από τις 8-9 ημέρες και μετά, προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να δίνετε καμία απολύτως βάση στα προγνωστικά στοιχεία γιατί αποκτούν χαοτικό χαρακτήρα.

Ακριβώς στο μενού πάνω από τον χάρτη, μπορείτε στη συνέχεια να πατήσετε την επιλογή: Temp. 850hPa. Αυτή η επιλογή σας δίνει τη δυνατότητα πάλι με το άγγιγμα του ποντικιού στις ώρες αριστερά να δείτε την κίνηση των αερίων μαζών για τις επόμενες 384 ώρες. Κάτω από τον χάρτη υπάρχει μια κλίμακα. Οι θερμοκρασίες αυτές αναφέρονται στο υψόμετρο περίπου των 1350 με 1500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Χονδρικά θα σας πω ότι αν έχουμε καλοκαιρινούς μήνες, όποιες θερμοκρασίες βλέπετε θα προσθέσετε 15-16°C για να δείτε ποιές θα είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες στα αντίστοιχα πεδινά. Το χειμώνα θα προσθέσετε 8-12°C (8-10°C αν έχει πυκνή συννεφιά και άστατο καιρό και 11-12°C εάν έχει ήλιο). Όλα αυτά βέβαια πολύ χονδρικά διότι παίζουν και άλλοι πολλοί παράγοντες ρόλο για την τελική ελάχιστη ή μέγιστη θερμοκρασία. Τώρα θα είστε έτοιμοι να δείτε εάν έχουμε κάποια ψυχρή εισβολή που θα μας επηρεάσει η αν έχουμε κάποιον καύσωνα προ των πυλών.

Δίπλα από την επιλογή αυτή, στο μενού πάνω από τον χάρτη, μπορείτε να πατήσετε στο : Précipitations. Με αυτή την επιλογή μπορούμε να δούμε τις προβλέψεις για τον ΥΕΤΟ, δηλαδή για ότι πέφτει από τον ουρανό. Βροχή, χαλάζι, χιόνι κτλ. Άρα ακουμπώντας πάλι αριστερά στις ώρες το ποντίκι σας μπορείτε να δείτε προγνωστικά αν έρχονται βροχές ή αν δεν θα επηρεαστεί η περιοχή σας από κάποια φαινόμενα. Κάτω στον χάρτη υπάρχει πάλι η κλίμακα για να σας οδηγήσει σε συμπεράσματα. Κάτω από τα 2 mm (στους χρωματισμούς της κλίμακας) το νερό που θα πέσει θα είναι λιγότερο. Μετά τα 10-20 mm το νερό θα είναι πιο πολύ. Βέβαια και πάλι χονδρικά όλα αυτά.

Τέλος στο κάτω μέρος του χάρτη θα δείτε 4 χρωματιστές μικρές μπάλες. Είναι τα τρεξίμα του μοντέλου. Κάθε 6 ώρες δηλαδή, 4 φορές την ημέρα επομένως, θα σας παράγει τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Και έτσι, αριστερά στις ώρες, βλέποντας και εκεί το χρώμα τους, θα μπορείτε να καταλάβετε αμέσως από ποιό από τα 4 τρεξίματα του μοντέλου προέρχονται τα αποτελέσματα που θα έχετε να μελετήσετε.